Nachtzwaluwen op de Kalmthoutse Heide – vrijdag 5 juli

0,003,00

Nachtzwaluwen op de Kalmthoutse Heide – 5 juli 2024

Beschrijving

Nachtzwaluw - foto: Edouard Geelhand
Nachtzwaluw – foto: Edouard Geelhand

Met zijn 6 000 hectare bossen, heide, vennen en stuifduinen is het Grenspark Kalmthoutse Heide een absolute topper onder de natuurgebieden. Vandaag maken we een avondwandeling met aandacht voor landschap, planten, vogels, insecten en amfibieën. Ons ultieme doel is het waarnemen van de mysterieuze nachtzwaluw, een vogel van heide en kapvlaktes die bij ons komt broeden maar diep in Afrika de winter doorbrengt. Zodra het donker wordt, klinkt zijn ratelende ‘zang’ over de heide.

Nachtzwaluw- foto: Hugo Willocx
Nachtzwaluw – foto: Hugo Willocx

Op de paden in de heide kruipt ‘s nachts een ander speciaal diertje, de rugstreeppad. De rugstreeppad is een middelgrote pad met een droge wrattige huid en een opvallend stompe kop. De rug is geelbruin of grijsbruin met een patroon van groenige vlekken, vaak ook grote rode of roodbruine wratten. De buik is licht met vaak donkere vlekjes. Op de zandige paden trekt de rugstreeppad in de schemering korte sprintjes; hij kan verrassend snel zijn. In de late uren doen we ons best om deze pad met indrukwekkende ogen te vinden.

Voor deze avondwandeling vragen we een vergunning aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Zonder speciale toestemming mag je immers niet na zonsondergang in natuurgebieden rondlopen.

Rugstreeppad - foto: Wim Dirckx
Rugstreeppad – foto: Wim Dirckx

Afspraak: om 19u30 op Parking Zuid, Verbindingsstraat z/n, BE-2920 Kalmthout. Einde rond 23u.

Klik hier voor de exacte locatie op Google Maps.

Deelname: gratis voor leden en nieuwe leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin (het volstaat om twee personen van hetzelfde gezin betalend in te schrijven, de andere gezinsleden mogen dan gratis meekomen en hoeven niet te worden ingeschreven).

Nachtzwaluw - foto: Edouard Geelhand
Nachtzwaluw – foto: Edouard Geelhand

Ledenvoordeel

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van gratis deelname (die geldt dan voor elk gezinslid, wonend op hetzelfde adres)! Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje, mag je meteen ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze activiteit.

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Extra informatie

Maak een keuze...

Lid van Landschap vzw, Geen lid van Landschap vzw

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…